Var med och rösta!

2024-05-13

Under våren 2024 har Senior alert tillsammans med Ekman & Winroth tagit fram en animationsfilm. En film som beskriver den vårdpreventiva processen med Senior alert. Var med och rösta fram vad filmen ska heta.

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2024

2024-04-30

I maj månad kommer vi att fokusera på munnen. Vi kommer att ta oss från Socialstyrelsen, till Kina, till TV-soffan och ge er massa matnyttigt att läsa om varför munhälsan är så viktig.

Läs mer

Uppmärksamhetsmånad Region Uppsala

2024-04-23

I maj månad arrangerar Region Uppsala en uppmärksamhetsmånad kring fallprevention, balans och styrketräning. Först ut är två pilotområden, Gottsunda i Uppsala och Tierps kommun. 

Läs mer

Ett stort kliv framåt!

2024-04-19

Tillsammans med Cambio Viva tar Borås Stad och Lindesbergs kommun nästa steg i journalöverföring. Från den 9 april 2024 dokumenterar Borås Stad hela den vårdpreventiva processen i sin journal, vilket möjliggör en smidig överföring av informationen till Senior alert.

Läs mer

Välkommen till seminarium 26 april

2024-04-12

Välkommen till ett seminarium om Borås Stads arbete med automatiserad överföring av data från journal till kvalitetsregistret Senior alert. Hör om Borås Stads resa för att jobba tidsbesparande och med en jämlik vård genom journalintegration. Ta del av erfarenheter och låt dig inspireras!

Läs mer

Nyhetsbrev april 2024

2024-03-28

Nu har nyhetsbrevet för april skickats ut och denna gång står fall i fokus.  Fallolyckor orsakar mycket lidande för personer som faller och ger både fysiska och psykiska konsekvenser. Ta del av alla tips om fallprevention och börja en ny fallförebyggande vana redan idag!

Läs mer

Geriatriska Nutritionsdagar 2024

2024-03-20

Nu är det möjligt att anmäla sig till de geriatriska nutritionsdagarna 2024! I år kommer dagarna att ha två olika teman: Måltid & Ätande samt Näringsintag. Bland föreläsarna kommer representanter från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Nordens Välfärdscentrum, Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och många fler. Varmt Välkomna!

Läs mer

Användarundersökning

2024-03-20

Hjälp Senior alert att bli bättre genom att svara och dela denna enkät till alla dina kollegor. Enkäten innehåller 21 frågor och tar ca 8 minuter att besvara och vi uppmuntrar dig att fylla i användarundersökningen senast den 21 april 2024. Tack på förhand!

Läs mer

Ett stort grattis!

2024-03-08

Ett stort grattis säger vi från Senior alert till vår styrgruppsmedlem Elisabet Rothenberg som i veckan utsågs till Professor i Geriatrisk Nutrition! Elisabet är verksam vid Fakulteten för Hälsovetenskap vid Kristianstads Högskola och är ordförande för den svenska nutritionsorganisationen SWESPEN. Vi är stolta över att ha Elisabet i styrgruppen och glada över den gedigna kunskapen som Elisabet inte bara besitter utan även delar med sig av.

Läs mer

Kunskapstimmar för arbetsgrupper i äldreomsorgen

2024-03-08

Under våren 2024 erbjuder Socialstyrelsen digitala kunskapstimmar för arbetsgrupper i äldreomsorgen. Det är ett enkelt sätt att ge utrymme för samtal och öka kunskapen i arbetsgruppen. Gå in på deras hemsida för att hitta mer information samt anmälan till utbildningen.

Läs mer

Nyhetsbrev mars 2024

2024-02-29

I mars månad kommer vi uppmärksamma det som vi kallar registervård. Det handlar om allt från behörigheter in i registret, inloggningar och säkra IT-system. Alla verksamheter som använder sig av register behöver ha rutiner för hur deras registervård ska utföras. Vi hoppas att mars månads fokusområde kan ge er tips på hur ni kan jobba.

Läs mer

Cambio award

2024-02-13

Senior alert gratulerar Borås stad till utmärkelsen av Cambio award.

Motiveringen lyder:
Genom en banbrytande integration mellan verksamhetssystemet och Senior alert har Borås Stad, Cambio, SKR och Senior alert tillsammans skapat en framstående modell för samarbete. Som pionjärkommun och första verksamhetssystem att implementera denna integration har de redan nått två av fyra steg i Senior alert.
 
Det nära samarbetet och användarcentrerade synsättet från Borås Stads sida har varit avgörande. Projektet har eliminerat dubbel dokumentation, ökat patientsäkerheten och utökat mängden data i Senior alert, vilket betyder bättre vårdkvalitet. Denna nyskapande insats har fått nationell uppmärksamhet och är en förebild för förbättringar inom vården.
Läs mer

Nyhetsbrev februari 2024

2024-01-31

I februari månad har vi fokus på trycksår. Fokusprofil är Maria Boström, registerhållare för det nationella kvalitetsregistret RiksSår. Läs mer om Maria och titta gärna på en nyinspelad film där hon förklarar mer om trycksår kategori 1 samt vad man bör tänka på vid en hudbedömning. 

Läs mer

Nationell sårläkningsdag

2024-01-29

RiksSår hälsar välkommen till en digital uppmärksamhetsdag om svårläkta sår, den 9 februari kl. 10-14.

Läs mer

Mellansida

2024-01-29

Vi har fått kännedom om att vissa av er hamnar på en ”mellansida” när ni loggar in i registret. Sidan som visas är standard hos Inera om en användare har flera medarbetaruppdrag i HSA-katalogen, det är inget fel men lätt förvirrande.

Läs mer

Problemet är löst!

2024-01-23
Uppdatering: Problemet med att inte kunna skriva in nya personer i registret är löst och allt fungerar som det ska igen!
Läs mer

Ny inloggning i Senior alert

2024-01-09

Nu finns en ny inloggning i Senior alert. Du loggar in i registret som tidigare genom knappen ”Logga in” där tre inloggningsalternativ presenteras. Beroende på om din vårdgivare har installerat SITHS eID väljer du något av följande alternativ.

Läs mer

En julhälsning

2023-12-13

Under julen 2023 kommer supporten att vara stängd hela vecka 52, dock så kommer mailen att ses över torsdag 28/12. Därefter öppnar supporten som vanligt igen efter nyår, den 2/1 2024. Vi vill tacka för alla trevliga samtal med er...

Läs mer

Nyhetsbrev december 2023

2023-11-30

Varje år behövs en summering och månadens nyhetsbrev innehåller ett axplock av vad som hänt de senaste 12 månaderna. Vi är tacksamma för alla er som dykt upp på våra webbinarier, alla verksamheter som välkomnat oss för monitoreringsbesök, alla er som vi fått följa på era utvecklingsresor och alla forskare som sett potentialen för forskning med hjälp av Senior alert data. Nu blickar vi fram emot ett händelserikt 2024 och önskar varandra ett gott slut på året!

 

Läs nyhetsbrevet för december månad. 

Prenumerera på Senior alerts nyhetsbrev.

Läs mer

Nyhetsbrev november 2023

2023-10-31

I november månad har vi fokus på HALT och PPM. I nyhetsbrevet kan du lära dig mer om HALT/PPM genom att läsa metodbeskrivningen, se en film med Thomas och Inga (representanter från Folkhälsomyndigheten) eller läsa en inspirerande berättelse från fokusprofilen Betty Lindroth - Tierps kommun. Alla viktiga datum står med, lägg dem på minnet!

 

Prenumerera på Senior alerts nyhetsbrev.

Läs mer

Nutritionsdagen 2023

2023-10-19

Swedish Society for Clinical Nutrition and Metabolism (SWESPEN) bjuder in till den årliga Nutritionsdagen. Dagen är kostnadsfri och hålls på Ersta konferens.

Läs mer

Fokusvecka uppmärksamma undernäring

2023-10-16

Idag startar den Europeiska veckan för att uppmärksamma undernäring #FUU2023.

Statistik i Senior alerts visar att närmare 60% av de registrerade har risk för att bli undernärda. Vi vet att ALLA ni som arbetar med Senior alert gör skillnad för att upptäcka risker för undernäring i tid, utreda de bakomliggande orsakerna, sätta in åtgärder och följa upp. Ni gör ett fantastiskt jobb!

 

Titta gärna på filmerna nya för veckan för att lära mer om just undernäring. 

GLIM med Tommy Cederholm - YouTube

Undernäringsföreläsning med Elisabet Rothenberg - YouTube

Läs mer

Nyhetsbrev oktober 2023

2023-09-29

I nyhetsbrevet för oktober månad har vi fokus på munhälsa. Bland annat så uppmärksammar vi att ACT (Akademiskt Centrum för Äldretandvård) bjuder in till 10-årsjubileum för ACTuell Gerodonti, du kan lyssna till radioklippet "Taggad till tänderna - munnens betydelse för hälsan" från Sveriges radio samt läsa mer och anmäla dig till webbinariet Inför HALT-mätningen. 

 

Prenumerera på Senior alerts nyhetsbrev.

Läs mer

Nya nordiska näringsrekommendationer

2023-09-25

I juni lanseras nya rekommendationer och för första gången vävs hälsa och miljö ihop i rekommendationerna – men vad innebär det och hur har det gått till? Och vad händer sen – hur tar Livsmedelsverket NNR vidare i det praktiska arbetet med bland annat nya kostråd? Välkommen på webbinarium där vi tittar närmare på detta!

På webbinariet berättar bland annat Rune Blomhoff, ordförande i NNR-kommittén, om NNR-uppdraget och hur kommittén tagit sig an uppgiften från Nordiska ministerrådet. Vi får höra hur avvägningar mellan hälsa och miljö har gjorts och de vetenskapliga motiven bakom olika förändringar i rekommendationerna.

De nordiska näringsrekommendationerna är grunden för de svenska kostråden, nationella riktlinjer för offentliga måltider och mycket annat arbete kopplat till mat och hälsa. Men hur ska NNR anpassas till svenska förhållanden och hur kan kostråd och riktlinjer komma att påverkas? Det ger Livsmedelsverket en första inblick i.

Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström inleder och avslutar webbinariet.

Moderator är Anna-Karin Quetel, hållbarhetsstrateg på Livsmedelsverket.

Programmet är ännu inte helt fastställt, mer information kommer när det närmar sig. 

Datum: 25/9 kl 13-15
Plats: Teams

Webbinariet kommer att filmas och finnas tillgängligt på Livsmedelsverkets webbplats.

Läs mer

Nyhetsbrev september 2023

2023-09-04

I nyhetsbrevet för september månad har vi fokus på fall. Läs inlägget om "arbetsterapeutens insatser - en betydande del i hälosofrämjande och förebyggande nära vård" skrivet av Ida Kåhlin, månadens fokusprofil. Titta på Socialstyrelsens animerade film om fallprevention och gå gärna in och följ Senior alerts digitala influencer Elsa Ask på Instagram för tips på smarta övningar för kroppen. 

 

Prenumerera på Senior alerts nyhetsbrev.

 

Läs mer

Seniorens sommarbrev

2023-06-14

Sommaren är här och det blommar härligt både i natur och trädgårdar och vad passar då inte bättre än ett sommarbrev från Senior alert med fokus på oss seniorer.

Själv har jag sedan några år tillbaka förmånen att ha digitala kompisar. Vi träffas nästintill varje fredag och det berikar verkligen. Luta dig tillbaka, läs, begrunda och låt dig gärna inspireras till liknande digitala forum med hjälp av en inblick i mitt och mina digitala vänners tillsammans-anda.

Glad sommar önskar Elsa Ask 

Prenumerera på Senior alerts nyhetsbrev

Läs mer

Glad sommar

2023-06-14

Stort TACK för alla härliga möten och samtal under våren. Vi finns tillgängliga via Senior alerts supportmejl under sommaren och besvarar mejl under veckorna 28-32 på tisdagar och torsdagar. Skriv gärna med ett telefonnummer i ditt mejl, så vi lätt kan nå dig under sommarperioden om det skulle behövas.

 

Glad sommar önskar Josephine, Malin, Malin och Kicki

Läs mer

Grattis Cambio Viva!

2023-05-24

Senior alert grattar Cosmic Cambio Viva för deras fantastiska arbete som ledde fram till att journalintegrationen blev möjlig.

Läs mer

Senior alert tar emot data från journal

2023-05-22

Lyckad överföring från journal till kvalitetsregister! Borås stad sänder nu uppgifter från sin journal till Senior alert med ett knapptryck.

Läs mer

Videoguide i att registrera

2023-05-21

Nu publicerar Senior alert en ny videoguide som tar dig igenom registrets samtliga steg i att registrera. 

Du hittar videoguiden genom att klicka här eller genom att gå vidare till fliken utbildning, scrollar längst ner till E-lärande för att sedan klicka vidare på att registrera i Senior alert. 

Läs mer

Resultat HALT 2022

2023-05-11

Resultatet från senaste HALT-mätningen är nu klar! Läsa rapporten i sin helhet och ta del av resultaten

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2023

2023-05-04

I maj månads nyhetsbrev har vi fokus på vanliga frågor och svar. Lyssna gärna till miniserien med Senior alerts registerhållare Josephine Garpsäter där ni via film bl.a instrueras i vikt vid amputerad person. Det ges även information om höstens HALT-mätning samt journalintegration. 

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet.

Läs mer

Mat för kropp och själ

2023-04-25

Senior alerts styrgruppsmedlem Elisabet Rothenberg gästade UR programmet Studio 65 och pratade om mat för kropp och själ tillsammans med bland annat Carl-Jan Granqvist. Elisabet är även en del av forskargruppen SeSam som just nu besöker kommuner runt om i Sverige och hör hur de jobbar med samverkan inom den vårdpreventiva processen.

Läs mer

Klassificeringsverktyg - Trycksår

2023-04-17

Tack vare Senior alerts världsomfattande nätverk har registret fått tillåtelse att använda sig av ett unikt material gällande trycksår. I de olika filerna finner ni illustrationer av de olika trycksårskategorierna och beskrivningarna för olika populationer. Materialet finns i dagsläget enbart på engelska men en översatt variant kan eventuellt komma. Senior alert tackar Pan-Pacific Pressure Injury Alliance för materialet.

Klicka här för att komma till för personal - trycksår och scrolla sedan ner till rubriken klassificeringsverktyg.

Läs mer

Nyhetsbrev april 2023

2023-03-31

I april månads nyhetsbrev har vi fokus på trycksår där vår expert Nina Åkesson delar med sig av tips och viktig information för god vård. Missa inte att ladda ner de nya trycksårskorten och att ta del av vikten av att vårda hudkostymen där Senior alerts digitala influencer Elsa, delar med sig av sina erfarenheter. 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att börja prenumerera på nyhetsbrevet.

Läs mer

Ny glöd för munvård

2023-03-17

Munhälsan betyder mycket för livskvaliteten. Är den nedsatt blir det ömt, svårt att äta och går ut över nutritionen. Dessutom kan det bli svårare att prata och le. Infektioner i munnen kan leda till hjärtpåverkan och lunginflammation. Läs mer om hur Vistegården i Grästorps kommun fick ny glöd för munhälsa genom att klicka här

Läs mer

Ny forskning med Senior alert-data

2023-03-08

Senior alert riktar ett stort tack och grattis till Kristian Axelsson och Mattias Lorentzon, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet för deras mycket intressanta artikel som publicerades i JAMA Network Open. Studien baseras på data från Senior alert och handlar om frakturer och fallskador vid rullstolsanvändning.

Läs mer

Nyhetsbrev mars 2023

2023-02-27

I mars månads nyhetsbrev har vi fokus på förbättringskunskap. Det gäller att inte krångla till det och det är ofta de små förändringar som ger störst effekt. Se bara på vår seniora digitala influencer Elsa som arbetar med förbättringar och som satt tydliga mål, eller lyssna till Peter Kammerlind som ger tips för att tillsammans i teamet utveckla verksamheten för att Esther ska få ett så bra liv som möjligt. 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att följa nyhetsbrevet. 

Läs mer

Hemtjänstindex

2023-02-24
Hemtjänstindex är ett initiativ från SPF Seniorerna och genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden. Hemtjänstindex skapar ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet, utifrån seniorernas perspektiv, för Sveriges alla 290 kommuner. I mätningen ingår 71 stycken indikatorer som hämtas från sju olika datakällor, varav Senior Alert är en av datakällorna.
Klicka här för att läsa mer om hemtjänstindex.
Klicka här för att se bilder från det digitala verktyget från två olika kommuner. Kommunerna har liknande kommunindex, men helt olika styrkor och utvecklingsområden.
Läs mer

Nyhetsbrev februari 2023

2023-01-31

Det första nyhetsbrevet 2023 har fokusmånad blåsdysfunktion. 
Hör våra fokusprofiler Anders Engelholm och Marie Lundell berätta mer om just blåsdysfunktion och ge förslag på material för ökad kunskap som bl.a hittas på www.nikola.nu 

Klicka här för att se filmen med Anders och Marie. 

Nyhetsbrevet bjuder även på resultaten från PPM trycksår som gjordes hösten 2022 samt en vägledning i hur du i registret hittar enhetens resultat för HALT-mätningen. 

Allt gott!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

Klicka här för att följa nyhetsbrevet

Läs mer

Trycksårsmätning 2022

2023-01-18

Varje år i november genomförs den så kallade Trycksårsmätningen. Mer om mätningen finner ni på Senior alerts resultatsida

Läs mer

Data över ofrivillig viktnedgång

2023-01-13

För tillfället stämmer inte antalet personer med ofrivillig viktminskning på enhetsöversikten/enhetens koll på läget/vårdprevention. Detta beror på att frågan togs bort med uppdateringarna som gjordes inför årsskiftet 1/1-23. 
Vi kommer fortsatt följa ofrivillig viktminskning i våra rapporter och på enhetsöversikten och arbetar med att uppdatera detta skyndsamt. Data för detta kommer hämtas från frågan i respektive bedömningsinstrument för undernäring. 

 

Vill du veta mer om utförda uppdateringar klickar du här

Läs mer

Julspecial från Senior alert

2022-12-21

Idag har vi skickat ut nyhetsbrev julspecial. Här kan du bla. läsa om vilka ändringar som görs i registret och i våra blanketter inför nytt år samt vilka öppettider som gäller i supporten under jul och nyår.

HÄR kan du klicka för att få upp en sammanställning av samtliga ändringar som görs fr.om. 230101.

 

Klicka HÄR för att läsa nyhetsbrevet

Klicka HÄR för att följa nyhetsbrevet

 

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

 

 

 

 

Kicki, Malin, Malin och Josephine

Läs mer

Öppettider i supporten över jul och nyår

2022-12-16

Supporten är öppen som vanligt veckan före jul dvs den 19-23 december och nås på mejl eller telefon:

senioralert@rjl.se

010 - 242 12 11 måndag-torsdag kl. 10-12. 

Telefonsupportenstängd 27 december - 5 januari

Mejlsupporten öppen 27 och 29 december samt den 2 och 4 januari 2023.

 

Supporten öppnar som vanligt igen den 9 januari.

Varmt välkomna!

Läs mer

Goda matvanor

2022-12-15

Lunds kommun presenterar en folder om matinspiration för dig som årsrik. 

Klicka här för att läsa mer om goda tips i vardagen. 

Läs mer

Nyhetsbrev december 2022

2022-11-30

Årets sista nyhetsbrev och fokusmånad december handlar om nutrition. Förutom bra tips både från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen kan du även läsa mer om resultaten fram tills idag för HALT och se filmen med vår Senior digitala influencer Elsa Ask där hon berättar mer om "Glad mat".

 

Vill du få riktigt bra inspiration så börjar du med att lyssna till våra fokusprofiler Sofia Herbertsson, enhetschef på Kinnevaldsgårdens särskilda boende i Växjö kommun och Cecilia Svanberg, dietist i Växjö kommun.

- "Vi arbetar både hälsofrämjande och förebyggande, men naturligtvis också behandlande när det gäller nutrition och undernäring". 

Vill du höra mer om deras arbete klickar du HÄR.

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

Klicka här för att följa nyhetsbrevet

Läs mer

Nyhetsbrev november 2022

2022-11-01

Vill du få mer kunskap och delta i HALT har du kommit helt rätt! Månadens fokusområde är nämligen HALT och PPM och här kan du få både inspiration och tips inför fortsatt arbete. 

Börja gärna med att lyssna på Tomas Söderblom och Inga Zetterqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten som inleder fokusmånaden genom att klicka här

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

Klicka här för att följa nyhetsbrevet

Läs mer

HALT och PPM 2022

2022-10-10

HALT är ett verktyg för att samla data gällande vårdrelaterade infektioner, förekomst av riskfaktorer hos vårdtagare och antibiotikaanvändning. Punktprevalensmätningen av trycksår sker i samband med svenska HALT en gång om året.

 

HALT-mätningen genomförs vecka 46-47, med efterregistrering till den 9 december dvs vecka 49. 

Inför HALT-mätningen behöver ni förbereda er genom att:

  • Utse en ansvarig person på enheten som praktiskt ska genomföra mätningen.
  • Gå igenom presentationen ”Hur utför jag en mätning?”
  • Se på instruktionsfilmerna hur inmatning av data fungerar.
  • Testa metoden genom att göra några fallövningar.

Läs mer om HALT genom att klicka här

 

Punktprevalensmätningen av trycksår sker i samband med svenska HALT en gång om året. Mätningen innebär att Senior alert gör ett datauttag som baseras på antal inskrivna personer på samtliga enhetstyper, gäller då både kommunala- och regionala verksamheter för samtliga juridiska vårdgivare. Datauttaget görs på riskbedömningar, planerade och utförda åtgärder samt pågående trycksår. Resultatet redovisas på kommun-, sjukhus- och privat vårdgivarnivå och kan ses på enhetsnivå i registret under Resultatfliken.

Mätningen 2022 sker vecka 46 den 17 november.

Läs mer om PPM genom att klicka här. 

Läs mer

Nutritionsdagen SWESPEN

2022-10-09

SWESPEN  (Swedish Society for Clinical Nutrition and Metabolism) välkomnar er till den 20:e Nutritionsdagen! Nutritionsdagen hålls i Örebro men det går även att följa via live streaming. Dagen är kostnadsfri.

Läs mer

PREMIÄR FÖR VÅRT NYA E-LÄRANDE

2022-09-30

Idag har vi glädjen att presentera Senior alerts nya grundutbildning. Ett E-lärande för dig som arbetar inom vård- och omsorg och som önskar lära dig mer om det förebyggande arbetet för att förebygga vårdskador.

E-lärandet ersätter den gamla utbildningen "webbutbildning".

Klicka HÄR för att se en introduktionsfilm till vår grundutbildning. 

Klicka HÄR för att logga in till grundutbildningen.

Läs mer

Nyhetsbrev oktober 2022

2022-09-29

Vill du få mer kunskaper om ohälsa i munnen har du kommit helt rätt! Månadens fokusområde är nämligen ohälsa i munnen och här kan du få både inspiration och tips inför fortsatt arbete. Du missar väl inte vår premiär för nya E-lärandet och våra webbinarier!

Börja gärna med att lyssna på Jessica Friberg och Kerstin Johansson som inleder vår fokusmånad om ohälsa i munnen genom att klicka här

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

Klicka här för att följa nyhetsbrevet

Läs mer

Välkommen till webbinarie om fallprevention med Socialstyrelsen

2022-09-28

I december 2021 genomförde Socialstyrelsen ett webbinarium om fallprevention,
som du kan se i efterhand:
https://kunskapsguiden.se/omraden-och-teman/aldre/fallolyckor/forebyggande-insatser/ 


Vi bjuder nu in till ett uppföljande webbinarium som sätter fokus på varför det är
viktigt att arbeta fallpreventivt.

Varmt välkomna den 4 oktober klockan 15.00-16.00.

Ingen anmälan krävs men det är begränsat antal platser. 

Läs mer

Inför den nya autentiseringslösningen 230101

2022-09-15

Alla organisationer som använder SITHS för identifiering behöver senast 31 december 2022 införa den nya autentiseringslösningen.

Läs mer

Nyhetsbrevet september 2022

2022-08-31

Vill du få mer kunskaper om fall har du kommit helt rätt! Senior alert har med början i septembers nyhetsbrev olika fokus för respektive månad och först ut blir fokusmånad med fall. Så in och läs vårt nyhetsbrev och hör gärna av dig till vår support om du har lite extra frågor som rör just fall och fallrisk. 

Telefonsupport, måndag-torsdag klockan 10-12
010-242 12 11

Mejlsupport måndag-fredag
senioralert@rjl.se 

 

Börja gärna med att lyssna på Åsa Larsson Ranada och Maria Andreassen som blir inledningen för vår fokusmånad genom att klicka här. 

 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet

Klicka här för att följa nyhetsbrevet

Läs mer

Senior alerts digitala influencer

2022-08-29

I Stockholm finns kända influencers som Bianca Ingrosso, 28, Anis Don Demina, 29, och Misslisibell, 21. I Jönköping har vi Elsa Ask, 83. 

 

Så börjar artikeln där vår kära digitala influencer Elsa Ask intervjuats i Jönköpingsposten. Artikeln beskriver bland annat hur tekniken inte bara gett Elsa nya viktiga kunskaper, utan också många nya och betydelsefulla vänner, både bland följarna och bland samarbetspartners. Nu arbetar hon också med förberedelserna för en bok. 

Vill du läsa artikeln i sin helhet så klickar du här

Läs mer

Sommaröppet i supporten

2022-07-04

Vecka 29 - 31
Mejlsupport tisdag och torsdag klockan 10-12

Vecka 32 öppnar vi supporten som vanligt igen dvs. telefon måndag-torsdag klockan 10-12 samt svarar på mejl måndag - fredag.  

Glad sommar önskar Senior alert.

Läs mer

Pass på! Nu erbjuder vi monitoreringstillfällen i höst

2022-06-23

Ett sätt att säkra kvaliteten i verksamheternas dokumentation är att monitorera. Detta görs genom att jämföra dokumentationen i kvalitetsregistret Senior alert med journalen. På så sätt får verksamheten en uppfattning om att samma information finns på båda ställen, detta kallas monitorering.

 

Till hösten erbjuds följande datum för verksamheter att monitorera tillsammans med representanter från Senior alert.

13 September - Stockholm – Sörmland
14 September - Stockholm – Sörmland
16 september - Stockholm – Sörmland
24 Oktober - Stockholm – Sörmland
25 Oktober - Stockholm
28 Oktober - Stockholm - Sörmland
24 oktober - Gävleborg/Uppland
25 oktober - Gävleborg/Uppland
3 november - Gävleborg/Uppland
8 november - Gävleborg/Uppland
21september - Jönköpings kommun
22 september - Habo kommun
11 oktober - Habo kommun
12 oktober - Jönköpings kommun
9 november - Jönköpings kommun

Hoppas att ni är många som känner att detta är tillfället för er att säkra kvaliteten för de äldre!

Vid önskan om mer information eller bokning av datum kontaktas senioralert@rjl.se 
Läs mer

Kvalitetsregister för säker vård och tryggare omsorgspersonal

2022-06-17

I Varberg saknades tydlighet kring vilken betydelse ett kvalitetsregister kan ha för medborgarnas hälsa och välbefinnande. För att råda bot på det och för att gemensamt arbeta mot målet Säker vård, patientsäkerhet och att minska vårdskador, skapades Preventiva enheten i Varbergs kommun 2018. Enhetens uppdrag är att stötta förvaltningens verksamheter i den förebyggande vården med självständighet som mål, för att uppnå hållbara resultat över tid.

 

Läs mer om deras resa och arbete genom att klicka här

Läs mer

Folkhälsomyndighetens nationella rapport för 2021

2022-06-15

Publikationen är en sammanställning av 2021 års mätning av vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändning och riskfaktorer hos personer som bor på särskilt boende i Sverige (Svenska HALT). Syftet med sammanställningen är att stödja och stimulera till ett lokalt och regionalt systematiskt kvalitetsarbete för att förebygga vårdrelaterade infektioner och för en ansvarsfull antibiotikaanvändning inom kommunal hälso- och sjukvård.

Du kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens sida genom att klicka här

 

Läs mer

Rörelsebingo!

2022-06-10

Tro det eller ej men vissa sommardagar kommer det att regna. Vad passar då bättre är en stund med trevlig rörelsebingo? Skellefteå kommun delar med sig av sitt spel Dutt´ n Go

Läs mer

Nyhetsbrevet Juni

2022-06-01

Nyhetsbrevet för juni månad bjuder på tips och inspiration från Mäta för att veta, Nyheter inför höstens webbinarier och Senior alerts kunskapstrappa, sommaröppet i supporten och mycket mer.  

Trevlig läsning!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att prenumerera.

Läs mer

Mäta för att veta

2022-05-24

Är en förändring alltid en förbättring? Hur kan du med hjälp av kvalitetsregister hjälpa din verksamhet att nå bästa möjliga resultat? De fem kvalitetsregistren som används inom kommuner bjuder in till en gemensam digital workshop som ger dig inspiration och verktyg att mäta för att veta.

Läs mer

Nyhetsbrevet maj

2022-04-29

Nyhetsbrevet för maj månad bjuder på tipset "mäta för att veta" som är en eftermiddag tillsammans med de fem kommunala registerna, nyheter inför höstens webbinarier, publikationer från Senior alert 2021 och mycket mer. 

Trevlig läsning!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att prenumerera.

Läs mer

Hjälp oss bli bättre - välkommen till drop in

2022-04-29

Senior alert strävar alltid efter att utvecklas och förbättra. Nu har du möjlighet att vara en del i denna förbättring genom att titta in på vårt drop in.

Ingen anmälan krävs utan du ansluter via länk nedan.

Varmt välkommen!

Läs mer

Höstens webbinarier, workshops och E-lärande

2022-04-26

Nu finns höstens webbinarier, Workshops och E-lärande uppdaterat under fliken utbildning

Varmt välkommen att höra av dig om du har frågor till senioralert@rjl.se

Läs mer

Glad påsk

2022-04-14

Vår support tar lite ledigt och öppnar igen tisdagen den 19 april.

Glad Påsk

Läs mer

Ny artikel om Senior alert

2022-04-04

Merita Neziraj med sin forskargrupp från Malmö universitet är klara med sin andra delstudie som baseras på Senior alert. Denna gång har de genomfört fokusgruppsintervjuer bland personal och chefer som jobbar med Senior alert i det dagliga arbetet. Alla vi från Senior alert tackar för en fin artikel och ser med spänning fram mot nästa!

Läs mer

Nyhetsbrevet April

2022-03-31

Nyhetsbrevet för april månad bjuder på tips om webbinarier och E-lärande, inbjudan till en eftermiddag tillsammans med de fem kommunala registren, ny inspelning med vår senior influencer Elsa och information och länk om vår användarundersökning som pågår till den 8 april.

Trevlig läsning!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att prenumerera.

Läs mer

Senior alert - ett medel för bättre vård i samverkan

2022-03-24

Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds från Högskolan i Kristianstad kommer under närmare fyra år att undersöka vad som kan förbättras – och hur.
Forskare från Göteborg, Linköping, region Jönköping och Stockholm deltar.

Läs mer här

Läs mer

Användarundersökning

2022-03-18

För att vi i den Nationella arbetsgruppen för Senior alert ska kunna erbjuda ett stöd i ert dagliga arbete med registret, vill vi uppmuntra er att före den 8 april fylla i denna användarundersökning.

Tack för att vi får ta ca 5 minuter av din tid.

Klicka här för att komma till formuläret.

Läs mer

Utveckla stöd och insatser till äldre

2022-03-17

SKR bjuder in till en inspirationsdag om hur individbaserad systematisk uppföljning kan användas som stöd för kunskaps- och verksamhetsutveckling inom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

Läs mer och anmäl dig genom att klicka här

Läs mer

Senior alert och logopedförbundet

2022-03-11

Vi har glädjen att presentera fyra nya filmer som har tagit fram i samarbete med Logopedförbundet. 

Ät och sväljsvårigheter - Dysfagi är temat och du hittar dem genom att klicka här och vidare på den röda knappen. 

Läs mer

Mikrosystemfestivalen 2022

2022-03-03

Festivalen är en internationell konferens och ett nätverksforum som har arrangerats 18 år i rad. Festivalen vänder sig till dig som ledare, förbättringscoach eller alla som arbetar för att förbättra kvaliteten i vården. 

Läs mer om festivalen och anmäl dig här

Läs mer

Nyhetsbrevet mars

2022-03-01

I nyhetsbrevet för mars månad bjuds du information om Senior alerts KLARMARKERAT kampanj, nya inspelning av rundtur på hemsidan, Christoffer Rabén som är månadens profil och mycket mer. 

Trevlig läsning!

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att prenumerera.

Läs mer

Socialstyrelsen - Fallprevention

2022-02-24

I december 2021 höll Socialstyrelsen webbinarium om ett fallpreventivt arbetssätt som går att se i efterhand.

 

Ur webbinariets innehåll:

  • Fallprevention och hälsoekonomi
  • Socialstyrelsens webbutbildningar och annat stöd att använda i implementering av fallpreventivt arbetssätt
  • Från projekt till ordinarie verksamhet – ett praktiskt exempel på fallpreventivt arbete i Landskrona stad

 

Länk till webbinariet: Förebyggande insatser - Kunskapsguiden
En bit ner på sidan hittar du webbinariet.

 

Det finns tre webbutbildningar om fallprevention i Socialstyrelsens utbildningsportal.  De kan användas för att öka kunskapen om fallpreventivt arbetssätt. En av utbildningarna ”Ett fall för teamet” hittar du även direkt under webbinariet, via länken ovan. Den utbildningen är nu uppdaterad med studiematerial och stöd för dig som planerar utbildningsaktiviteten.

Socialstyrelsens utbildningsportal https://utbildning.socialstyrelsen.se/learn

Har du frågor eller vill dela med dig av goda exempel på fallpreventivt arbete?

Hör av dig till:
Carin Bergström carin.bergstrom@socialstyrelsen.se
Åsa Isacsson asa.isacsson@socialstyrelsen.se

Läs mer

Nyhetsbrevet februari 2022

2022-02-01

I nyhetsbrevet för februari månad bjuds du på information om uppdaterade blanketter, tips på månadens webbinarier och kan läsa om Senior alert profilerna från Borås stad och deras projekt om munhälsa. 

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet.

Klicka här för att prenumerera.

Läs mer

Få ut enhetens HALT-resultat

2022-01-12

Är du nyfiken på enhetens resultat från HALT-mätningen så kan du med hjälp av Senior alerts lathund vägledas i varje steg. 

Du hittar lathunden genom att klicka här

Läs mer

Viktig uppdatering från den 1 januari

2022-01-10

Klicka HÄR för att läsa mer om våra uppdaterade blanketter. 

I samband med nya, ändrade och borttagna KVÅ koder från Socialstyrelsen ser Senior alert över sina åtgärder inom samtliga områden, vilket kommer innebära förändrade förebyggande åtgärder. Vi kommer samtidigt att uppdatera riskbedömning för blåsdysfunktion.

Båda förändringarna berör det dagliga arbetet i Senior alert men även det pågående arbetet med automatiserad informationsförsörjning från journal till Senior alert.

 

Förändringen gäller från den 1 januari 2022

Läs mer

Webbinarier våren 2022

2022-01-09

Nu finns både datum och tider uppdaterade för både gamla godingar till webbinarier och nya. Varmt välkommen att öka dina kunskaper och att nätverka i workshops.

Du anmäler dig här på hemsidan under fliken "utbildning" eller genom att kontakta Senior alerts support: senioralert@rjl.se 

 

Varmt välkommen :)

Läs mer

Julkalendern 2021

2021-12-01

En alldeles speciell julhälsning vi nu sänder, till dig som vårt kvalitetsregister använder. 

Med vårdprevention hittar vi risker innan de skett, tänk vad mycket positivt detta därmed till har lett. 

Våra seniora pågar och jäntor runt om i vårt avlånga land, har fått hjälp med ohälsan i munnen och en öm tand. 

Tillsammans har ni gröten berikat och erbjudit något extra bra till fikat. 

Faller en faller alla men inte idag, ni fixar och donar till allra högsta grad. 

För att undvika trycket har ni full kontroll, och alla era åtgärder spelar stor roll. 

När blåsan är besvärlig och dagen kommer på lut, ni direkt agerar för att våra seniorer ska kunna få leva livet fullt ut. 

Senior alert önskar er alla en riktigt god jul och ett Gott Nytt År och ser med spänning fram emot att vi fortsatt gott samarbete under nästa år får. 

 

Klicka här för att komma till julkalendern. Scrolla sedan ner till rutan "julkalendern 2021".

Läs mer